Winne inspiracje

Tarta ze śliwkami i jeżynami

Tarta ze śliwkami i jeżynami

Mistrz Kuchni od kuchni: Tarta ze śliwkami i jeżynami

Marcin lubi zaskakiwać prostymi deserami, które kryją w sobie głębię smaku. Tym razem sięga po klasyczne kruche ciasto i łączy je z aromatycznym frangipane pachnącym przyprawami i pigwowcem. Całość dopełniają soczyste śliwki i jeżyny – duet, który doskonale smakuje w towarzystwie kieliszka Chianti Torfagiano.

Tarta ze śliwkami i jeżynami

Składniki:

  • kruche ciasto
  • 150 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g pigwowca (lub gruszki/pigwy)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta sumaku
  • szczypta imbiru
  • 5 żółtek
  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • łyżka miodu
  • świeże śliwki i jeżyny do nadzienia i dekoracji

Przygotowanie:

Wytnij z kruchego ciasta okręgi, przełóż do foremek i podpiecz w 180°C przez 25 minut.

W rondlu karmelizuj cukier, zalej sokiem z cytryny i dodaj pigwowiec, cynamon, sumak i imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną i całość nabierze aromatu. Odcedź syrop i lekko przestudź.

Do syropu dodaj 5 żółtek, dokładnie wymieszaj, a następnie wmieszaj masło i mąkę kokosową – to baza frangipane.

Na podpieczone spody ułóż plasterki śliwek i kilka jeżyn, a następnie przykryj je frangipane. Piecz ok. 15 minut w 190°C, aż masa lekko się zetnie i zarumieni.

Przed podaniem pokryj miodem, udekoruj świeżymi śliwkami i jeżynami.

Deser najlepiej smakuje w duecie z kieliszkiem Chianti Torfagiano, którego owocowe nuty pięknie podbijają smak sezonowych owoców i przypraw.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win