Może to idealna pora na takie białe, delikatnie musujące wino zwane “zielonym winem”? Portugalskie vinho verde to idealny napój do wspólnych kolacji, ponieważ jest niedrogie i wszechstronne – świetnie pasuje do różnorodnych potraw. Dodatkowo pod nazwą tą kryje się znacznie więcej niż lekkie wino – portugalska kultura wina jest pełna wspaniałych historii. Zaskocz swoich przyjaciół wiedzą o „zielonym winie, gdy będziesz napełniać ich kieliszki na pierwszym wiosennym grillu!
Soczysta zieleń regionu Vinho Verde
Na bujnych, zielonych wzgórzach północnej Portugalii, które usiane są pomarańczowymi dachami rodzinnych gospodarstw, znajdują się winnice, w których produkowane jest vinho verde. Dosłowne tłumaczenie z portugalskiego “vinho verde” to “zielone wino”. Czemu zawdzięcza taki tytuł? Na ten temat powstało wiele teorii. Jedna z nich mówi, że winogrona zbierane są wcześnie, a wino należy pić młode. Wiele osób sugeruje też, że nazwa pochodzi po prostu od cudownie zielonego środowiska naturalnego Portugalii.
Rodzime białe winogrona dla zielonego wina
Region winiarski Vinho Verde składa się z dziewięciu podregionów w dolinie Douro, z których każdy ma unikalny mikroklimat. Rozpoczyna się tuż obok granicy portugalsko-hiszpańskiej i rozciąga aż do Oceanu Atlantyckiego. Region jest dość mokry i deszczowy, ponieważ przepływają przez niego dwie rzeki, Douro i Minho. Większość vinho verde to mieszanka białych winogron rodzimych dla Portugalii, w szczególności alvarinho o tropikalnych aromatach i bardziej kwiatowe loureiro, choć spotykane są też vinho verde różowe.
Orzeźwiający napój dla dorosłych
Vinho verde zazwyczaj delikatnie musuje, co nadaje mu bardzo orzeźwiający charakter. Pierwotnie wynikało to z gromadzenia się w butelce dwutlenku węgla, który jest naturalnym produktem ubocznym fermentacji. W dzisiejszych czasach winiarze nasycają wino dwutlenkiem węgla, ponieważ wiedzą, że zwolennicy tego trunku kojarzą go z lekkimi bąbelkami. Z tego powodu wino stało się szeroko znane jako rodzaj niezobowiązującego gazowanego napoju dla dorosłych. Na rynku odnajdziecie też vinho verde pozbawione musującego efektu, a ponieważ szczególna kwasowość i mineralność tego wina wysuwa się wtedy na pierwszy plan, brak bąbelków staje się niemal niezauważalny.
Piknik z vinho verde
Zielone wzgórza Portugalii to najlepsze środowisko dla hodowli kóz. Nic więc dziwnego, że miejscowi łączą „zielone wino” z produktami na bazie koziego mleka. Świeże, młode wino najlepiej komponuje się oczywiście ze świeżymi, młodymi serami. Doskonałe do vinho verde są twarożki i rolady – te łagodne lub z dodatkiem ziół i przypraw. Vinho verde, ze względu na ich wysoką kwasowość i słone aromaty, dobrze radzą sobie z serami słonymi, a vinho verde powstające ze starych winorośli potrafią być wystarczająco skoncentrowane, aby zaserwować je do bardziej intensywnych krowich serów.
Egzotyka w egzotyce - różowe vinho verde
Różowe vinho verde nie jest tak oczywistym widokiem jak białe, dlatego tym bardziej trzeba go spróbować. Wysoka kwasowość portugalskich winogron i chłodne temperatury w regionie uprawy sprawiają, że są one soczyste i jasne, idealne do picia z potrawami o świeżym, wyrazistym smaku. Na piknik, do różowego vinho verde warto zabrać np. sałatkę z arbuzem i fetą lub burakami i kozim serem.
Świeżość to podstawowa cecha wiosny, dlatego sięgnijcie po to rześkie wino! Na wiosenny relaks na łonie natury polecamy białe i różowe wina Miranda Vinho Verde.