Winne inspiracje

Carpaccio z buraka, z burratą i orzeszkami pini

Carpaccio z buraka, z burratą i orzeszkami pini

Sezon na: Carpaccio z buraka, z burratą i orzeszkami pini

Tym razem Marcin zabiera nas w świat lekkich, eleganckich połączeń. Słodkie kaki i pieczony burak tworzą barwną kompozycję, którą uzupełniają kremowa burrata, borówki i prażone orzeszki pini. Aromaty tajskiej bazylii oraz wyrazista marynata z czerwonej cebuli dodają daniu głębi, a w duecie z Amanti Prosecco Rose całość nabiera wyjątkowej lekkości i charakteru.

Carpaccio z buraka, z burratą i orzeszkami pini

Składniki:

Carpaccio:

  • 2 pieczone buraki
  • 1 dojrzałe kaki
  • 1 burrata
  • garść świeżych borówek
  • tajska bazylia (kilka gałązek)
  • orzeszki pini (solidna garść)
  • oliwa extra virgin
  • ocet balsamiczny
  • sól i świeżo mielony pieprz

Cebula marynowana:

  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie ringi
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • kilka listków tajskiej bazylii

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i upraż na niej orzeszki pini, aż delikatnie się zezłocą. Posól i odstaw.

Przygotuj gastrique: w małym rondelku zagotuj ocet balsamiczny z cukrem lub miodem oraz tajską bazylią. Kiedy płyn zacznie się redukować i lekko zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Cebulę pokrojoną w cienkie ringi zalej gorącym gastrique. Odstaw na kilka minut, by się zamarynowała i lekko zmiękła — warstwy powinny pozostać wyraźne.

Obierz kaki i pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Pieczone buraki również pokrój na cienkie talarki. Ułóż je na talerzu naprzemiennie. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

W osobnej miseczce przygotuj dressing: połącz oliwę extra virgin z octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Burratę lekko dopraw solą i pieprzem, przełóż na środek talerza.

Na przygotowane carpaccio ułóż marynowaną cebulę, świeże borówki, listki tajskiej bazylii i porcję burraty. Całość skrop dressingiem z oliwy i balsamico, a na koniec posyp prażonymi orzeszkami pini.

To carpaccio zachwyca balansowaniem słodyczy, kremowości i świeżości. Podane z kieliszkiem Amanti Prosecco Rose tworzy idealną, lekką kompozycję — zarówno na eleganckie rozpoczęcie kolacji, jak i na weekendowy, kulinarny rytuał.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win