
Sezon na: Gazpacho z pomidorów wiśniowych
Tym razem Marcin stawia na lekką, pełną słońca klasykę w nowoczesnym wydaniu – aksamitne gazpacho z pomidorów wiśniowych. Podawane schłodzone, idealnie komponuje się z kieliszkiem Sangiovese InBianco tworząc zgrany duet na upalne popołudnia.
Gazpacho z pomidorów wiśniowych
Składniki:
Gazpacho:
- 500 g pomidorów wiśniowych
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 wiązka selera naciowego
- garść czereśni
- 1 mała czerwona cebula
- ½ papryczki chili
- 150 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz i cukier do smaku
- miąższ z 1 średniej ciabatty
Dodatki do podania:
- kilka przekrojonych pomidorków cherry i czereśni
- oliwa z oliwek do skropienia
- jogurt owczy
- listki bazylii
Przygotowanie:
Pokrój pomidory wiśniowe, paprykę, ogórka, seler naciowy, czosnek, czereśnie, cebulę i papryczkę chili na mniejsze kawałki. Do dużej miski dodaj passatę, oliwę, ocet winny i balsamiczny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj z warzywami i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby warzywa puściły sok i zmiękły.
Po tym czasie dodaj miąższ z ciabatty i zblenduj całość na gładki krem.
Podawaj schłodzone, udekorowane owczym jogurtem, pomidorkami cherry, czereśniami, listkami bazylii i skropione oliwą extra virgin.
To gazpacho znakomicie komponuje się z kieliszkiem Sangiovese InBianco – świeże nuty cytrusów i białych owoców w winie podbijają lekkość i owocowo-warzywny charakter chłodnika, tworząc idealne letnie połączenie.