Czas na deser: sernik z owocami leśnymi i winem Kumala Chardonnnay!
Pozwól sobie na słodką przyjemność i przygotuj sernik z owocami leśnymi. Dla jeszcze lepszego smaku połącz deser z winem Kumala Chardonnay i poczuj aromatyczny bukiet łączący dojrzałego melona, słodką gruszkę i subtelne nuty waniliowego dębu.
PRZEPIS:
Składniki na sernik:
- serek śmietankowy 250 g
- śmietana 34 % 150 g
- cukier 38 g
- cukier waniliowy 12 g
- namoczone rodzynki 25 g
- żelatyna w proszku 5 g
- szczypta cynamonu
- szczypta skórki pomarańczy
Do dekoracji:
- świeże owoce
- lody jagodowe 65 g
- ciastko florentynka około 25 g
PRZYGOTOWANIE:
Sernik:
Zagotować śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym i żelatyną. Do serka śmietankowego wsypać cynamon i wymieszać. Następnie zmiksować ze sobą wszystko i dodać skórkę pomarańczową.
Rodzynki zagotować w małej ilości wody. Wylać masę sernikową do formy i posypać rodzynkami.
Wstawić sernik do lodówki na 3 godziny.
Dekoracja:
Zastygniętą masę sernika udekoruj przed podaniem świeżymi owocami. Szef kuchni, Marcin poleca podać sernik z gałką lodów jagodowych oraz ciastkiem florentynką.