Przepisy na święta z nutą wina na talerzu

Przepisy na święta z nutą wina na talerzu

Zbliżają się święta, a to prawdziwa gratka dla fanów gotowania! W tym szczególnym czasie stajemy w obliczu kulinarnych wyzwań i godzin spędzonych za kuchennym blatem.

W Wigilię zazwyczaj trzymamy się starych, sprawdzonych rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak Pierwszy i Drugi dzień Świąt umożliwia nam pewne pole do popisu. Z tej okazji mamy dla Was kilka – z pozoru klasycznych – przepisów, wzbogaconych o ciekawe, smakowite dodatki oraz oczywiście wino, występujące zarówno w potrawach, jak i w kieliszku! Do przyrządzenia wszystkich dań możecie użyć tego samego wina, które rekomendujemy do ich serwowania. Sprawdźcie nasze przepisy i przetestujcie je na własnym podniebieniu.

Polędwiczka wieprzowa z czerwonym pieprzem i bekonem w sosie winno-balsamicznym

Na początek świąteczny klasyk z aromatycznym twistem. Dodatek czerwonego pieprzu, bekonu oraz sosu zredukowanego na bazie wina i octu balsamicznego sprawi, że delikatna polędwiczka wieprzowa nabierze niezwykle wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Do tego dania polecamy wytrawne czerwone hiszpańskie wino, pochodzące z południowo-wschodniej prowincji Hiszpanii – Castillo San Simon.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 500 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego (lub utłuczonego w moździerzu) czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 7-8 cienkich plastrów bekonu
  • 1 łyżka oleju

Sos winno-balsamiczny:

  • 250 ml czerwonego wina
  • duża łyżka masła
  • 100 ml bulionu
  • pieprz, sól i cukier do smaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

MIĘSO:

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Polędwicę posmaruj sosem sojowym i musztardą, dopraw solą morską, posmaruj oliwą, a następnie obtocz w pieprzu i zawiń w bekon. Tak powstałą roladkę posmaruj olejem. Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej żeliwną) i obsmaż roladę na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełóż na blaszkę i piecz przez 16 minut. Wyjmij, przełóż na półmisek i zostaw na około 10 minut, aby mięso odpoczęło. Polędwicę pokrój na około dwucentymetrowe plastry.

SOS:

Rozpuść masło na patelni, dodaj bulion i wino. Całość musi redukować się do otrzymania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem, octem balsamicznym oraz odrobiną cukru.

I gotowe! Podawaj plastry polędwiczki z sosem balsamicznym i pieczonymi na złoto ziemniakami oraz winem Castillo San Simon.

Wolno pieczony maślany łosoś z sosem cytrynowym.

Do tej rozpływającej się w ustach ryby, polecamy białe wino Soave Vitis Nostra, które delikatnie podkreśli jej niezwykle kremową, maślaną strukturę.

Składniki na 4 porcje:

ŁOSOŚ:

  • 600-800 g filetu z łososia podzielone na 4 porcje
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z cytryny,
  • sól, pieprz

SOS CYTRYNOWY:

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki białego wina
  • sól
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka miodu
  • po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki

Przygotowanie:

ŁOSOŚ:

Rozgrzej piekarnik do 130°C. Usuń skórę z łososia. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj go stopionym masłem. Posyp pergamin odrobiną soli (tam, gdzie będziesz układać łososia). Wyłóż kawałki ryby na blasze w równych odstępach. Obficie posmaruj wierzch i boki łososia stopionym masłem. Skrop sokiem z cytryny, a następnie posyp solą morską. Tak przygotowaną rybę umieść w piekarniku i ustaw minutnik na 10 minut. Czas pieczenia może wynosić od 12 do 20 minut, w zależności od grubości i wagi mięsa.
Sprawdź łososia po 10 minutach. Jeśli jest gotowy, to widelec lub cienki, ostry nóż, wbity w najgrubszą część mięsa, powinien w nie wejść bez oporu. Po upieczeniu wyjmij rybę z piekarnika i posmaruj wierzch odrobiną masła, posyp czarnym pieprzem i skórką z cytryny. Pozostaw na kilka minut.

SOS CYTRYNOWY

Drobno posiekaj czosnek i szalotki. W małym rondlu połącz stopione masło i sok z cytryny z czosnkiem i szalotką. Gotuj mieszankę na średnim ogniu aż do jej zawrzenia. Ubijaj sos do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Gdy czosnek i szalotka zmiękną, dodaj miód, białe wino i śmietanę. Dopraw solą do smaku. Ubijaj, aż sos się zagotuje. Zdejmij z ognia i wmieszaj koperek oraz natkę pietruszki.

Podawaj łososia z zieloną fasolką szparagową oraz białym winem Soave Vitis Nostra.

Ciasto migdałowe z krokantem i  gruszką gotowaną w winie

To proste maślane, migdałowe ciasto serwujemy z odświętnymi dodatkami – chrupiącym migdałowym krokantem, kandyzowaną skórką z pomarańczy, puszystą śmietaną i gotowanymi w winie gruszkami.

Ciasto:

  • 110 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2–3 krople ekstraktu z migdałów
  • 110 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g masła
  • 30 g cukru wanilinowego
  • gęsta śmietana do serwowania

Gruszki:

  • 300 ml czerwonego wina
  • 130 g cukru
  • skórka cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gruszki konferencje

Przygotowanie:

CIASTO:

Rozgrzej piekarnik do 160°C (lub 140° w przypadku termoobiegu). Blachę o średnicy 21 cm wyłóż w całości papierem i lekko wysmaruj masłem. Miękkie masło ubijaj mikserem dodając stopniowo 130 g cukru, aż masa będzie miękka i lekka. Ubijaj dalej dodając ekstrakt z migdałów oraz po jednym jajku. Wmieszaj mąkę i mielone migdały.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 35 minut. Sprawdź, czy jest gotowe, wkładając drewniany szpikulec do środka. Jeśli będzie suchy – ciasto jest gotowe. Pozostaw je w blaszce do ostygnięcia.

GRUSZKI:

Umieść duży rondel na średnim ogniu. Wlej wino i 300 ml wody. Dodaj cukier, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę (powinny pojawić się bąbelki). Gruszki obierz zachowując ogonki, wydrąż gniazda nasiennie i lekko zetnij ich podstawy. Umieść w winnym syropie i gotuj przez ok. 25 min.

KROKANT MIGDAŁOWY:

Na patelni, na bardzo małym ogniu, rozpuść masło, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz migdały. Smaż do momentu, aż cukier się skarmelizuje, a migdały nabiorą złotego koloru. Krokant rozprowadź po talerzu i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy zastygnie, pokrusz go.

Ciasto migdałowe udekoruj kleksem gęstej śmietany, pokruszonym krokantem i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Serwuj z ugotowanymi gruszkami oraz półsłodkim winem Old Tbilisi Alzani.

Życzymy smakowitych i aromatycznych Świąt!

Proponowane wina

placeholer-small
26.99*cena sugerowana

Vitis Nostra Soave

Enoitalia
białe wytrawne nuty smakowe: kwiatowe
idealne do ryb
placeholer-small
29.99*cena sugerowana

Old Tbilisi Alazani

Gws
czerwone półsłodkie nuty smakowe: dojrzałe owoce
idealne do ciasta
Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Najlepsze wina na świąteczny stół

Następny artykuł

Idealne wina na świąteczny prezent

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę na wyświetlanie treści alkoholowych? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.