lekcja numer 7

Poznaj smaki Hiszpanii!

Poznaj smaki Hiszpanii!

„Clases de vino solo hay dos: el buen vino y el mejor” – „Są tylko dwie klasy wina: dobre wino i najlepsze” hiszpańskie powiedzenie

To już siódma winna lekcja. W pierwszej odsłonie Kursu wiedzy o winie opowiadałem o produkcji wina, w drugiej – o jego degustacji, w trzeciej rozpocząłem opowieść o szczepach i bliżej przedstawiłem czerwone odmiany winogron, a w czwartej – zdradziłem sporo o białych winach. Piąta lekcja była wstępem do winnej geografii – opowiedziałem o winnych podziałach na mapie świata, a w szóstej udaliśmy się w podróż do wytrawnej Francji.

W tym odcinku zapraszam na lekcję enoturystyczną tropem Hiszpanii, podczas której poznasz hiszpańskie regiony winiarskie i tutejsze szczepy, znane na całym świecie. Jeśli na hasło: „wino z Hiszpanii” od razu przywołujesz wspomnienie sangrii, którą pamiętasz z wakacji w Barcelonie, to świetnie – tym razem opowiem więcej o tym słynnym winnym napoju. Może mówi Ci też coś nazwa tempranillo, którą wymawia się nieco inaczej, bo hiszpańskie „ll” czytamy jak „j”, dokładnie tak, jak w przypadku tortilli. Ten termin odwołuje nas do niekwestionowanego króla Hiszpanii, a dokładnie – najbardziej znanego czerwonego szczepu w tej części Europy.

To tyle na dobry początek naszej wyprawy po hiszpańskich smakach i tradycjach winiarskich. Zapraszam w kolejną wytrawną podróż – Hasta la vista na iberyjskim szlaku!

Życie jak w Madrycie

Mawia się, że dla winiarskich entuzjastów tempranillo z Riojy jest jak FC Barcelona, a z Ribery – jak Real Madryt.

Stolica Hiszpanii znajduje się w samym sercu kraju i choć sama w sobie nie kojarzy się z produkcją wina, to z geograficznego punktu widzenia jest w miejscu podziału na część południową i północną regionów winiarskich. Wędrując od Madrytu do góry mamy do czynienia z winami o umiarkowanej kwasowości i aromacie dojrzałych owoców, z kolei na dół – tymi o zapachu słodkich owoców i nut ziemistych. Zostaje nam jeszcze trzecia, najmniejsza, charakterystyczna część – to wysunięta na północny zachód Galicja, czyli tzw. zielona Hiszpania z chłodnym klimatem, dająca wina o podwyższonej kwasowości oraz aromatach kwaśnych owoców i minerałów.

Każda z tych głównych części, wyróżnionych pod kątem panującego tam klimatu, obejmuje regiony, których nazwy z pewnością są Ci dobrze znane. Na załączonej w tej lekcji mapie bez trudu odnajdziesz wszystkie winne krainy, a dużą część z nich postaram się przybliżyć za chwilę.

Kapryśny klimat

Startujemy w lekko chłodnej i dość kapryśnej atmosferze Północy, ale za to kojarzonej z cudownie rześkimi i lekkimi winami. Galicja, bo od niej zaczynamy, to historyczna kraina na Półwyspie Iberyjskim, której głównym ośrodkiem jest dobrze znane miasto Santiago de Compostela. To wymagający region, w którym pogoda sprzyjająca dojrzewaniu winogron trafia się raz na kilka lat. Tutaj uprawia się głównie szczep albariño, który zdecydowanie rządzi w galicyjskiej apelacji Rías Baixas (czyt. rias bajszas).

Jak smakują wina z tej odmiany? Łączą smakowe cechy popularnych białych szczepów – viogniera, rieslinga i gewürztraminera. Dojrzałe albariño ma aromaty brzoskwini, egzotycznych owoców i skórki cytryny, możesz też w nim wyczuć mineralny, lekko słony smak. Wina na jego bazie w większości są przeznaczone do picia jako młode, w pierwszym roku po zabutelkowaniu.

Coś więcej niż region

Z zachodu wędrujemy na północ Hiszpanii, czyli do źródła eleganckich, długowiecznych win czerwonych na bazie szczepu tempranillo. Tu pierwsze skrzypce grają znane na całym świecie apelacje RiojaRibera del Duero.

Rioja to nie tylko region – z winiarską stolicą w Haro – ale też nazwa najbardziej znanego wina z Hiszpanii. Mawia się, że dla winiarskich entuzjastów tempranillo z Riojy jest jak FC Barcelona, a z Ribery – jak Real Madryt. Podstawą tutejszych czerwonych win jest wspomniane tempranillo – szczep, który króluje także w regionie Ribera del Duero, gdzie jest nazywany tinto fino.

Przemierzając winną mapę Hiszpanii, udajemy się na górzysty północny wschód, gdzie kluczowe są dwa regiony: AragoniaKatalonia. Ta pierwsza to kraina mocnych czerwonych win – większość, bo ponad 90%, tamtejszych upraw to czerwone odmiany, wśród których przeważa szczep garnacha (ponad 50%) – wizytówka Aragonii. Większość win z tej odmiany jest bardzo owocowa o przyjemnym i długim finiszu.

Oprócz tego uprawia się tu tempranillo, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Sąsiednia Katalonia to region o bardzo starej tradycji winiarskiej i ważny winny eksporter. Tamtejsze wina mają najbardziej wyrazisty, śródziemnomorski styl i często porównuje się je z winami francuskimi, szczególnie tymi z regionu Languedoc-Roussillon, który na pewno pamiętasz z poprzedniej lekcji kursu.

Z Francją łączy Katalonię też skojarzenie z winem musującym, bo to właśnie ten region jest nazywany królestwem hiszpańskich win musujących. Tutejsza cava, podobnie jak szampan, powstaje z lokalnych szczepów: parellada, macabeo (zwanego też viura) i xarel-lo. Właśnie na tej trójce bazuje półwytrawna Cava Jaume Serra Semi Seco, którą znajdziesz w kolekcji Faktorii Win.

Przygotuj wysokie kieliszki do wina, bo czas na hiszpańskie bąbelki!

Ciepło, cieplej… Południe!

Na tym etapie zapraszam na wyprawę tropem słońca, bo to właśnie gorący klimat hiszpańskiego południa daje solidne czerwone wina.

Przesuwając się z Katalonii w dół, trafiamy do Walencji, czyli regionu winiarskiego leżącego pomiędzy Morzem Śródziemnym a Mesetą – centralnym płaskowyżem Półwyspu Iberyjskiego. I co znajdujemy? Źródło typowo południowych, masywnych win czerwonych, bazujących na mniej znanych na północy szczepach: monastrellbobal. Ten pierwszy to – obok odmian tempranillo i garnacha – najważniejszy hiszpański szczep winorośli. Możesz spróbować wina na jego bazie, czyli wytrawnego Castillo San Simón z naszej oferty.

Co ciekawe, Walencja to też ojczyzna słynnej sangrii, ale o niej niebawem, bo teraz czas na Kastylię La-Manchę – największy region winiarski w Hiszpanii. Jeśli kojarzysz tę nazwę z Don Kichotem, to słusznie i co ciekawe, w powieści Cervantesa z tym bohaterem w roli głównej, wino pojawia się wiele razy. W tym regionie dominuje uprawa tempranillo, ale spotkamy tu też najpopularniejszą hiszpańską białą odmianę – airén. Ten szczep to niezły twardziel – ma grube skórki i jest bardzo odporny na suszę, dzięki czemu dobrze radzi sobie w gorącym klimacie. Airén może dać świeże, kwasowe wino o delikatnie cytrusowym aromacie, a duża część win powstających z tej odmiany jest od razu destylowana na brandy – alkohol, z którego słynie ostatni opisany przeze mnie region.

Teraz czas na prawdziwe południe! To właśnie tutaj, czyli w słonecznej Andaluzji, znajduje się raj dla wielbicieli sherry – słodkiego hiszpańskiego wina wzmacnianego. Dla tych, którzy lubią wina na słodko, mam kolejną dobrą wieść – Andaluzja słynie też z produkcji malagi powstającej z winogron wysuszonych na słońcu. Dojrzewające tu winogrona to prawdziwi szczęściarze, bo większość andaluzyjskich winnic ma nasłonecznienie przekraczające 3000 godzin w ciągu roku (dla porównania – krzewy na północy mają zaledwie 2000 godzin). Nic dziwnego, że w zamian za tyle słońca, grona oddają na południu całą swoją słodycz. A jeśli już o słodkościach mowa, przyjrzyjmy się bliżej słodkim hiszpańskim trunkom.

Hiszpania na słodko

Dla niektórych synonimem dobrego wina jest wytrawność, nie dla Hiszpanów! Oczywiście wytrawne okazy są tu produkowane od wielu lat, ale kluczowe jest to, że mieszkańcy kraju eksperymentują ze słodkim smakiem win, decydując się też na dolewanie soku czy Coca-Coli, co dla wielbicieli tradycyjnego picia wina jest nie do pomyślenia.

Jeśli już o owocowych sokach mowa, czas na królową hiszpańską, czyli sangrię. Nie ma jednej ścisłej receptury na ten winny napój, ale jego bazą jest najczęściej czerwone wino, do którego dodaje się owoce i dolewa sok z pomarańczy lub brandy. Niekiedy przygotowuje się sangrię z białego wina, ale nazwa napoju – pochodząca od słowa „sangre”, które oznacza krew – wyraźnie wskazuje, że w tym temacie króluje czerwień. W składzie – poza kluczowym winem – muszą się pojawić świeże owoce, głównie pomarańcze, cytryny albo limonki, ale też ulubione w naszym kraju jabłka, a do tego egzotyczna nuta w postaci ananasów, brzoskwiń bądź kiwi. To jasne, że sangria lubi słodycz, zatem napój uzupełniamy łyżką cukru lub miodu.

Jeśli chodzi o eksperymenty z winem, wrócę do wspomnianej coli, która jest bazą baskijskiego napoju alkoholowego o nazwie calimocho. Coca-Colę miesza się z czerwonym winem (przeważnie z regionu baskijskiego Rioja Alavesa) w proporcjach 1:1. Do tego solidna porcja lodu plus opcjonalnie plaster limonki i mamy winnego drinka, w sam raz na słodkie orzeźwienie!

Hiszpanie eksperymentują ze słodkim smakiem win, decydując się na dolewanie soku czy Coca-Coli, co dla wielbicieli tradycyjnego picia wina jest nie do pomyślenia.

Wisienką na tym hiszpańskim torcie jest oczywiście sherry. To tradycyjne wino wzmocnione pochodzące z regionu Jerez w południowej Hiszpanii, a początki jego produkcji datuje się na VIII wiek. Warto zaznaczyć, że powstaje także wytrawne sherry, jednak to słodka wersja tego trunku zyskała międzynarodową popularność.

Jak powstaje sherry? Dojrzewa w specyficzny sposób. Podczas butelkowania odciąga się część (nie więcej niż 1/3 objętości) wina z dolnej beczki i uzupełniania butelkę młodszym winem, które znajduje się w beczkach położonych wyżej. Dzięki temu starsze wina przekazują swój smak i właściwości młodszym. Grupę beczek z winem w tym samym wieku nazywa się criadera, a cały ten system to solera. Najsłodszy styl tego wzmacnianego wina to Pedro Ximénez wytwarzany z winogron o tej samej nazwie z aromatem fig i daktyli. Sherry tradycyjnie pije się z kieliszków w kształcie kwiatu tulipana, zwanych copita.

Czas na wytrawne podsumowanie

Z siódmej lekcji kursu masz już całą elementarną wiedzę o winiarstwie w Hiszpanii. Przebyliśmy enoturystyczny szlak tego kraju, dlatego możesz śmiało opisać pokrótce każdy region słynący z hodowli winogron i produkcji znanych na całym świecie win. Przypomniałem także nazwy znanych Ci już szczepów – teraz na hasło „macabeo” krzykniesz: „cava!”, a na dźwięk nazwy albariño błyskawicznie przywołasz aromat melona.

Możesz też pochwalić się znajomością produkcji sherry i wypróbować sangrię z przyjaciółmi, którym opowiesz ciekawostkę o napoju calimocho na bazie Coca-Coli i czerwonego wina. Zresztą, w bliskim gronie warto wypróbować różnorodne hiszpańskie smaki w kieliszku, a kolekcja Faktorii Win na pewno w tym pomoże.

Butelka w hiszpańskim klimacie to gwarancja przeniesienia się na słoneczny Półwysep Iberyjski w samym środku zimy. A to jeszcze nie koniec wytrawnej atmosfery pełnej słońca, bo w ósmym odcinku kursu udamy się w podróż śladem winnic we Włoszech. Jak smakuje winna Sycylia? Które wino po dłuższym starzeniu pachnie oregano? Czym są supertoskany? To wszystko plus sporo informacji o jakże uwielbianym prosecco znajdziesz w kolejnej lekcji. Adiós!

5 SZCZEPÓW, Z KTÓRYCH SŁYNIE HISZPANIA

nazwakolor szczepuaromaty
albariñobiałynektarynka, melon, cytrusy
tempranilloczerwonyczereśnia, suszona figa, koperek
garnachaczerwonyskóra, lukrecja, pieczona śliwka
verdejobiałycytrusy, zioła, agrest
monastrellczerwonyporzeczka, zioła, pieprz

Proponowane wina

placeholer-small
39.99*cena sugerowana

Aviva Pink Gold

Torre Oria

Hiszpania różowe słodkie Macabeo, Airen, Moscatel
placeholer-small
29.99*cena sugerowana

Bach Extrisimo Seco Blanco

Cerville

Hiszpania białe wytrawne Xarel.lo, Macabeo, Chardonnay
placeholer-small
24.99*cena sugerowana

Torre Oria Gran Reserva

Torre Oria

    Hiszpania czerwone wytrawne Tempranillo, Cabernet Sauvignon Czerwone mięso
    placeholer-small
    24.99*cena sugerowana

    Casal Garcia Vinho Verde

    Cerville

      Portugalia białe półwytrawne Trajadura, Loureiro, Arinto, Azal
      placeholer-small
      19.99*cena sugerowana

      Cava Jaume Serra Semi Seco

      J.Garcia Carrion

      Hiszpania białe półwytrawne Macabeo, Xarel.lo, parellada
      Poprzedni artykuł

      Poprzedni artykuł

      Tak smakują Włochy!

      Następny artykuł

      Rozsmakuj się we Francji!

      Następny artykuł
      splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash
      Do góry
      Faktoria

      Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

      Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
      © 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
      Test Smaku